Θρεπτκή αξία ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και είναι το μόνο λάδι που προέρχεται
από ολόκληρο φρούτο και όχι από σπόρους. Το λάδι ελιάς είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ και άλλες
αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε και οι φαινόλες. Αποτελέσματα πολλών εργαστηριακών,
επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών έχουν δείξει ότι το καλής ποιότητας ελαιόλαδο:
•Έχει την ιδιότητα να μειώνει στο αίμα τη LDL
«κακή» χοληστερόλη και να αυξάνει τη HDL «καλή»
χοληστερόλη, αποτρέποντας την αθηρωμάτωση και
τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
•Επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, στη δομή των
οστών του εγκεφάλου και του αγγειακού συστήματος και στην κανονική ανάπτυξη των
παιδιών.
•Ωφελεί το γαστρεντερικό σύστημα, βελτιώνει την πέψη και βοηθά την καλή λειτουργία του
εντέρου.
•Περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την κυτταρική γήρανση και την
οστεοπόρωση
•Εμποδίζει την ανάπτυξη χολολιθιάσεων και προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα.
•Προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.
Το καλής ποιότητας ελαιόλαδο περιέχει φυτοχημικά συστατικά ικανά να πυροδοτήσουν τον
θάνατο των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου
εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Έτσι, ο εμπλουτισμός της καθημερινής μας
διατροφής με αγνό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα
για την υγεία μας σε συνδυασμό, βέβαια, με μια ισορροπημένη διατροφή. Γενικώς, το
λεγόμενο «παρθένο ελαιόλαδο» είναι φυσικό προϊόν, χωρίς επεμβάσεις που μπορούν να
αλλοιώσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 28/11/2009